Een oude katoensoort: Kala

Vrouwen maken spoelen van Kala-katoen

In het Noordwesten van India ligt een uitgestrekt gebied met grote droge vlakten: Kutch. Het inheemse Kala katoen heeft hier eeuwenlang gegroeid. Deze veerkrachtige katoenplant heeft geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen nodig om te kunnen groeien. Zelfs extra water is overbodig, een klein beetje regenwater nadat het pas gezaaid is volstaat.

 

(katoenboer controleert katoenplanten)

Even leek het erop dat Kala hetzelfde lot onderging als honderden andere inheemse katoensoorten van India: zij zijn voorgoed verdwenen. Op 97 procent van de Indiase katoenvelden wordt inmiddels een genetisch gemanipuleerde hybride Amerikaanse soort verbouwd.

Demonstraties van de wevers

Dankzij een aantal vasthoudende katoenboeren is Kala katoen gered van de ondergang. Zij hebben zich verenigd met de handwevers van de streek en zijn van plan Kala weer populair te maken. Samen met de ngo Khamir hebben ze in Kutch een aantal gebouwen neergezet op een stille, zanderige vlakte, buiten de dorpen.

Kala katoen van ons aanbod is afkomstig van deze plek. Het is een kleine nederzetting waar iedereen de wevers aan het werk kan zien. Dagelijks komen er bussen toeristen en modestudenten kijken naar het oude ambacht van de handwevers. In een klein winkeltje kunnen ze spullen kopen die ter plekke geweven zijn: jurken, broeken, sjaals, kussenhoezen en tassen.

 
Demonstratie wever van de ngo Khamir (opspannen van de scheringdraden)

Handmatig gesponnen en geweven

Kala katoen kan niet industrieel verwerkt worden vanwege de structur van de vezel. Deze is korter dan de vezel van de reguliere BT-cotton. Fabrieksmatige verwerking van katoen is ingesteld op deze langvezelige katoen. Kala katoen kan daarom alleen handmatig worden gesponnen en geweven.

Kala als high fashion

Ook mode-ontwerpers weten Kala inmiddels te waarderen. Collecties van deze inheemse katoen zijn te zien op de catwalk van de Lakmé fashion week in Bombay: het belangrijkste mode-evenement in India. Er is duidelijk een herwaardering gaande in de Indiase mode-industrie voor handwerk, oude ambachten en inheemse grondstoffen.