Khadi: puur handwerk

Khadi: puur handwerk

In Lucknow, de hoofdstad van deelstaat Uttar Pradesh, zetelt een bijzondere non-profit organisatie. Aan het hoofd staat een jonge vrouw, Richa. Haar sociale onderneming richt zich op het produceren van Khadi katoenen stoffen. Khadi wil zeggen dat de volledige productie 100% traditioneel en handmatig plaatsvindt, van grondstof tot eindproduct.

GOTS en KHADI gecertificeerd

De Indiase regering verleent officiële certificaten aan organisaties die de aanduiding KHADI mogen voeren. Deze certificaten worden maar mondjesmaat verleend omdat de volledige productieketen aan strenge eisen moet voldoen.

Het katoen is biologisch, GOTS gecertificeerd en afkomstig van kleine katoenboeren met minder dan 2 hectare land. Het katoen wordt vervolgens volledig handmatig verwerkt op het platteland: gekaard, gesponnen en geweven.

Plantaardig verven zonder verhitting

Voor het kleuren van de stoffen wordt uitsluitend gewerkt met groenafval en plantaardig materiaal dat lokaal in overvloed aanwezig is. Het verfproces is voortdurend in ontwikkeling. Op de universiteit van Lucknow ontwikkeld Richa met koud water kleurvaste textielverf van onder andere indigo, granaatappel, acacia en moeirbei.

Fair wear

Het avontuur van deze non-profit begon met 10 wevers en is vijf jaar later uitgegroeid tot een organisatie met ruim 500 vrouwen die in dienstverband spinnen en zo'n 125 wevers. In 2024 volgt een uitbreiding zodat het totaal aantal vakmensen uitkomt op zo'n 2000. Van de verkoop van de stoffen gaat maar liefst 35 procent rechtstreeks naar de spinners en wevers.

Behalve stoffen, maken de wevers ook sjaals. De biokatoen is boterzacht, vederlicht en de natuurlijke kleuren spectaculair mooi.

Sjaal katoen Indigo