Transparent, social and environmentally friendly Khadi cotton

Transparante, sociale en milieuvriendelijke Khadi katoen

Katoenspinsters

Richa, oprichtster van SPOKKS (links zittend) naast Sandra (Via India) en de katoenspinsters Suneeta en Meera met 2 van hun dochters.

 • Meer dan 1000 jaar oude traditie

  De katoenspinsters bezitten unieke kennis over het verwerken van katoen. het traditionele khadi katoen is hun culturele erfgoed. Ze spinnen op een kisan charkha, een handzaam, opvouwbaar spinnewiel.
  Door de industrialisatie zaten deze vrouwen al tientallen jaren werkloos thuis, en de meer dan duizend jaar oude traditie dreigde definitief verloren te gaan. Voor SPOKSS spinnen ze nu weer katoen, gewoon thuis in hun eigen omgeving.

 • 100% Transparantie in het productieproces

  Voor de collecties sjaals en kleding die we jullie aanbieden hanteren
  we bij Via India een aantal essentiële, niet onderhandelbare
  voorwaarden:

  • transparantie van het productieproces,
  • inzicht in gebruikte grondstoffen,
  • goede arbeidsomstandigheden en fair pay voor iedereen in de keten.

  Deze non-profit voldoet ruimschoots aan alle voorwaarden. We krijgen volledig inzicht in productieprocessen en grondstofgebruik.

 • GOTS gecertificeerd katoen

  De ruwe katoen die de basis vormt voor de geweven stoffen van SPOKSS, is
  afkomstig van katoenvelden van kleinschalige boeren die biologisch
  telen. Het katoen is GOTS gecertificeerd.

1 of 3

Half mechanisch spinnen

Met de half mechanische ambar charkha produceren vrouwen zeer fijne katoendraad, geschikt voor lichte zomerstoffen. Dat doen ze met als basis het katoengaren dat al op de kleine kisan charkha is gesponnen

 • Weven op handweefgetouwen

  De katoendraden die de vrouwen hebben gesponnen, worden naar de handwevers gebracht.
  Ook zij wonen in dorpen op het platteland in hechte gemeenschappen. Hun weefgetouwen staan in een aparte ruimte in huis en de traditionele weeftechnieken die zij beheersen zijn al vele generaties van ouder op kind overgedragen. Door katoenen stoffen te weven voor SPOKSS kunnen zij hun culturele erfgoed behouden en krijgen ze fair betaald voor de door hen ambachtelijk geweven Khadi katoenen stoffen.

 • Plantaardig verven zonder verhitting

  Voor het kleuren van de stoffen wordt groenafval en plantaardig materiaal gebruikt dat lokaal in overvloed aanwezig is. Het verfproces is voortdurend in ontwikkeling. In samenwerking met de universiteit van Lucknow wordt met koud water kleurvaste textielverf ontwikkeld van onder andere indigo, granaatappel, acacia en moeirbei.
  Ook worden er alternatieve methoden ontwikkeld zoals textiel-kleurstof winnen uit zeewier.

 • Fair wear

  In 2020 begon SPOKSS met 10 spinsters. Inmiddels is de organisatie uitgegroeid tot een non-profit die ruim 3000 ambachtsmensen duurzaam van werk voorziet. Van de verkoop gaat maar liefst 65 procent rechtstreeks naar hen.

1 of 3
1 of 4